wordpress site taşıma arşivleri | Professional.web.tr Wed, 26 Jun 2019 22:51:25 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://professional.web.tr/wp-content/uploads/wordpress-ayarlari/favicon.png wordpress site taşıma arşivleri | Professional.web.tr 32 32 Wordpress Site Taşıma – All-in-One Wp-Migration https://professional.web.tr/wordpress-site-tasima-all-in-one-wp-migration https://professional.web.tr/wordpress-site-tasima-all-in-one-wp-migration#comments Tue, 27 Nov 2018 20:42:19 +0000 https://professional.web.tr/?p=302 Bu yazı içersinde Wordpress site taşıma işlemlerini All-in-One Wp-Migration eklentisi ile nasıl kolay bir şekilde yaptığımızı göstermeye çalışacağım. Teorik olarak adımlar çok basit aslında. Eklenti yüklenir. Sitenin yedeği alınır. Yani eklenti aracılığı ile wordpress içeriği tek bir dosya olarak export edilir. Yeni hostingimizde sıfırdan wordpress kurulur. Yeni hostingimizde kurulmuş olan yeni sitemize All-in-One Wp-Migration eklentisi yüklenir. Alınan …

The post Wordpress Site Taşıma – All-in-One Wp-Migration appeared first on Professional.web.tr.

]]>

Bu yazı içersinde Wordpress site taşıma işlemlerini All-in-One Wp-Migration eklentisi ile nasıl kolay bir şekilde yaptığımızı göstermeye çalışacağım.
Teorik olarak adımlar çok basit aslında.
  1. Eklenti yüklenir.
  2. Sitenin yedeği alınır. Yani eklenti aracılığı ile wordpress içeriği tek bir dosya olarak export edilir.
  3. Yeni hostingimizde sıfırdan wordpress kurulur.
  4. Yeni hostingimizde kurulmuş olan yeni sitemize All-in-One Wp-Migration eklentisi yüklenir.
  5. Alınan yedek dosyası restore edilir. Ya da diğer bir deyiş ile yeni kurulan sitemize datalar import edilir.
  6. Yani mantık olarak All-in-One Wp-Migration eklentisi hem var olan siteye yüklenir, hem de yeni/taze kurulmuş olan sitenize de yüklenir. Eski hostingdeki siteden export edilir. Yeni hostingdeki siteye import edilir.
Şimdi bu işlemleri adım adım resimli anlatım şeklinde açıklamaya çalışalım.

All-in-One Wp-Migration eklentisi ne zaman lazım olur ?

En basit cevabı ile, hosting değiştirmek istediğimiz zaman veya localhost’da içerikleri ile birlikte tüm çalışmanızı bitirdiniz ve web’e yayına almak istediğiniz zaman bu eklentinin yeteneklerinden faydalanabiliyoruz. En çok wordpress hosting taşıma işlemlerini bu eklenti ile kolayca halledebiliyoruz de diyebiliriz.

All-in-One Wp-Migration eklentisi ile yedek nasıl alınır ?

İlk olarak eklentimizi yükleyelim. Bunun için “Eklentiler => Yeni ekle” sayfasını açıp, arama kutusuna “All-in-One Wp-Migration” yazın. (Geliştirici: ServMask olduğundan emin olun.) Eklentiyi yüklemek için “Hemen yükle” butonuna basıp, ardından da “Etkinleştir” butonuna basın. Böylece eklentimizi sitemize yüklemiş olacağız.

cpanel mysql

All-in-One Wp-Migration eklentisini aktifleştirdikten sonra, soldaki menüde görünmeye başlayacaktır. Menüde “All-in-One Wp-Migration => Dışa Aktar” adımına tıklayın.

All-in-One Wp-Migration export dışa aktarım işlemi

Eğer export işlemi yaparken, filtreleme yapmak istemiyorsanız, direkt olarak “Dışarı Aktarım => Dosya” tıklayarak, export / yedek alma işlemi başlatılabilir.
Ya da yedeği alırken “Gelişmiş seçenekler” tıklayıp, almak istediğiniz yedeği özelleştirebilirsiniz de. Şöyle ki ;
  • Sitenize yapılan yorumları almak istemeyebilirsiniz.(İstenmeyen yorumları dışarı aktarma)
  • Bir post oluşturduğunuzda bu yazınıza ait güncellemeler de yaptığınızda veritabanında bu yazının önceki kopyalarını / sürümlerini saklar. Bunları almak istemeyebilirsiniz. (Yazı sürümlerini dışarı aktarma)
  • Resim, video vb media/ortam dosyalarını almak istemeyebilirsiniz. Çünkü eğer çok fazla resim/video var ise, alınan backup dosyasının boyutunu şişirecektir. Ücretsiz kullanım için 512 MB sınırınız olduğunu unutmayın. Ve ihtiyaç halinde ortam dosyalarınızı upload klasöründen ftp aracılığı ile zaten manuel de indirebiliyorsunuz.(Ortam dosyalarını dışarı aktarma)
  • Temalarınızı taşımak istemeyebilirsiniz.(Temaları dışarı aktarma)
  • Plugin / eklentileri taşımak istemeyebilirsiniz.(Eklentileri dışarı aktarma)
  • Veritabanını, yani mysql veritabanında bulunan datayı istemeyebilirsiniz.(Veritabanını dışarı aktarma)
Yani yedek alırken size bir takım seçenekler sunuyor. Her bir istemediğiniz seçenek, alınan yedek dosyasının boyutunu küçültmeye yarayacaktır. İhtiyacınıza göre burayı istediğiniz gibi işaretleyebilirsiniz. Mesela temanız elinizde var ise, boşuna yeniden yedek almasını istemeyebilirsiniz. Aynı şekilde eklentilerin de yedeğini istemeyebilirsiniz. Bu dosyalar elinizde vardır ve yeni sitenizde tekrardan kurabilirsiniz de.
Ama eğer sitenizi yeni yüklediyseniz ve gerek veritabanı, gerek eklentiler, gerek temanız ve ortam dosyalarına ait klasörleriniz 512 MB geçmeyecek ise, hiç birini işaretlemeden, ne var ne yok herşeyi yedekleyebilirsiniz. Zira şimdi ben öyle yapacağım. Tekrardan eklentileri yüklemek, bir de bunlara ayar çekmek, lisanslı temam var bir daha aktifleştirmek ile ne uğraşacağım diye düşündüğüm için filtrelemeye dokunmadan full yedek alacağım.
Gelişmiş seçenekler” altındaki hiç birini işaretlemeden, “Dışa Aktarım => Dosya” alanına tıklıyorum.

All-in-One Wp-Migration export seçenekleri


Eklenti otomatik olarak, uyumluluk kontrollerini yapıyor. Restore edilemeyen hatalı bir backup dosyası oluşmasını kimse istemez.

All-in-One Wp-Migration uyumluluk kontrolü yapılıyor

Yedek alma işlemi tamamlandıktan sonra, size indirmeniz için bir link oluşturur. “Download” butonuna basarak, eklentinin oluşturduğu backup dosyasını bilgisayarınıza indirin.
Buraya kadar sorunsuz bir şekilde gelebildiysek ve yedeğimizi indirdiysek, export işlemini yani yedek alma kısmı başarılı bir şekilde tamamlanmıştır demektir.

All-in-One Wp-Migration eklentisi ile restore işlemi

Yedeğimiz elimizde duruyor. Şimdi bunun için geriye şu adımlar kaldı. Yeni hostingimize temiz bir wordpress kurulumu gerçekleştirilmesi gerekir. Sonra da yine All-in-One Wp-Migration eklentisini bu yeni kurduğumuz wordpress sitesine eklenti olarak yüklememiz gerekiyor. Wordpress kurulum adımlarını makale uzamaması için anlatmayacağım. İhtiyacınıza göre gerekirse wordpress kurulumu ile ilgili makaleye göz atabilirsiniz.
Wordpress’i kurduğunuzu ve All-in-One Wp-Migration eklentisini yeni sitenize yüklediğinizi ve eklentiyi aktifleştirdiğinizi varsayarak anlatıma devam ediyorum. (Makalenin başında zaten eklentinin nasıl yüklenileceği ile ilgili bilgi verilmişti.)
Temiz, sıfırdan bir Wordpressi kurduğunuza göre ve eklentiyi de yükleyip aktifleştirdikten sonra, Sol menüde “All-in-One Wp-Migration => İçe Aktar” adımına tıklayın.

All-in-One Wp-Migration içe aktarım işlemi

İçeri aktarma Formu => Dosya” adımına tıklayın.

All-in-One Wp-Migratio içe aktarım işlemi

Yedek almış olduğunuz dosyayı seçin ve “” butonuna basın. Bu arada yedek dosyanın uzantısının “.wpress” olduğuna emin olun.

All-in-One Wp-Migratio içe aktarım için yedek dosyasının seçilmesi

Yüklemiş olduğunuz backup dosyasının büyüklüğüne göre 3-5 dakika bekleyin. Dosya upload ediliyor. Bir şey yapmayın ; %100 olmasını bekleyin.

All-in-One Wp-Migratio import ediliyor

Dosyanın upload edilme işlemi tamamlandıktan sonra, aşağıdaki gibi bir uyarı ekranı ile karşılaşacaksınızdır. Kısaca aslında şunu diyor ; “Hacı emin misin ? Bak var olan siteyi uçuracağım. Veritabanın, ortam dosyaların, eklenti ve temaların ile vedalaş. Onun yerine senin yedek dosyanın içeriğinde ne var ise onu yükleyeceğim.”
Biz zaten temiz bir wordpress kurduğumuz için, yani ne tema ne eklenti ne de herhangi bir içerik vardı. (default gelen hello word yazısını saymaz isek) Yani kayıp edeceğimiz bir şey yok. Üzerine bu yedek dosyamızı restore edeceğimiz için, “İlerle” butonuna basabiliriz.

All-in-One Wp-Migration upload işlemi bittikten sonra


İlerle” butonuna bastıktan sonra sistem upload edilen dosyayı işlemeye başlıyor. Veritabanınız, temalarınız, eklentileriniz, resimleriniz (ortam dosyalarınız) yükleniyor. Daha doğrusu neleri backup aldıysanız, o yedeğin aynısını geri yüklüyor. Beklemekten başka yapmanız gereken bir şey yoktur. Yedek dosyanızın büyüklüğüne göre 3-5 dakika işlemin tamamlanmasını bekleyin. Ve ekranda da yazdığı gibi ; Bir zahmet işlem tamamlanana kadar browserınızı kapatmayın.

All-in-One Wp-Migration import ediliyor


Ve tebrikler. Aşağıdaki gibi “Verileriniz başarıyla içeri aktarıldı” mesajını gördüyseniz, All-in-One Wp-Migration eklentisi ile almış olduğunuz yedeğinizi başarılı bir şekilde restore etmişsiniz demektir. Son olarak kontrol amaçlı, “Kalıcı bağlantıları” sayfasına gidin ve link ayarlarınızı kontrol edip, kalıcı bağlantılar ayar sayfasını kayıt edin.

All-in-One Wp-Migration import işlemi tamamlandı


All-in-One Wp-Migration Ücretli mi ?

Hem evet hem hayır. Şöyle ki ; Yedeklediğiniz ve geri yüklemek istediğiniz dosya boyutu eğer 512 MB‘dan küçük ise ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ve eklentinin ücretsiz versiyonunda yalnızca bu makalede de anlatılan “Dosya” ile yedek alma seçeneği aktiftir. Aynı şekilde “Dosya” seçeneği ile restore/import işlemine izin vermektedir.
Eklentinin ücretli versiyonunda ise ;
  • Ftp’ye, Dropbox’a, OneDrive, Google Cloud vb gibi web Cloud servislerine direkt yedek alıp upload edebilirsiniz. Yani export işlemini direkt cloud servisine yapabiliyorsunuz.
  • 512 MB limit kalkmış oluyor.
  • Eklentinin fiyatı ise 69 USD. Türkiye şartlarını ve döviz’in artışını göz önüne alırsak, pek de ucuz bir eklenti değilmiş dersek çok ayıp olmaz umarım.

All-in-One Wp-Migration 512 Mb Limitini nasıl kaldırabilirim ?

Programın lisansını alırsanız zaten sınır kalkmakta ve cloud servislerden de faydalanabiliyorsunuz. Yani programın lisansını almadan normalde böyle bir özelliğin aktifleştirilmesi legal bir yöntem değil.
Son güncel versiyonlarında çalışıyor mu bilmiyorum ama Youtube da “All-in-One Wp-Migration 512 mb limit” diye arattığınızda karşınıza gelen video’larda illegal olan bu yöntemden bahsediliyordu. Fakat bu anlatımı maalesef bu makale içerinde yer veremem. Video’da anlatılanı uygulamaya çalışın. Çalışıyorsa çalışıyordur, çalışmıyor ise lisans almanız gerekebilir.
Eğer video’larda anlatılan yöntem güncelliğini yitirmiş ise ve datanız da büyük ise yani full backup aldığınızda 512 MB sınırını geçiyor ise şunu da önerebilirim. Ortam dosyalarını, temaları, eklentilerin yedeğini almayın. Yalnızca veritabanı yedeğini alın. Temayı, ortam dosyalarını ve eklentileri manuel olarak Ftp’den indirin.
Yazı güncellemesi – 27 Haziran 2019 : Sayfamda çok fazla detay veremem legal bir işlem olmadığı için fakat bu işlemi açık açık anlatan bir sayfaya sizi yönlendirebilirim. “all-in-one-wp-migration-unlimited-extension-free” sayfasını ziyaret edin. ”DanielK” isimli konuya yazan yorumu okuyun. Özet olarak ; Güncel olmayan bir version download linki bırakıyor. İndirilen plugin’in hangi dosyasında nereyi düzenlemeniz gerektiğinden bahsetmiş. Ama maddi imkanınız var ise ve kurumsal projeler gerçekleştiriyor iseniz, yine de lisans almanızı öneririm.


The post Wordpress Site Taşıma – All-in-One Wp-Migration appeared first on Professional.web.tr.

]]>
https://professional.web.tr/wordpress-site-tasima-all-in-one-wp-migration/feed 11